Vrijheid Blijheid op Facebook?

obi-wan kenobi-sexual

Bijna iedereen zit vandaag de dag wel op facebook, waar van alles wordt geplaatst, gelinkt en getagged. Hartstikke leuk allemaal natuurlijk, maar ongevaarlijk is het niet. “Een publicatie op een facebookpagina (of op een website) is een zelfstandige openbaarmaking waartegen de rechthebbende zich kan verzetten” dat overwoog de voorzieningenrechter in Almelo onlangs nog maar eens een keertje. Eerder had de Hoge Raad al bepaald dat de beheerder van de pagina verantwoordelijk is, ook al is de uiting in kwestie door een derde geplaatst.

Immateriële schadevergoeding
Aanleiding voor de uitspraak was, naast een gewraakte publicatie, een volgens eiseres grievende afbeelding waarbij zij duidelijk herkenbaar en gekleed in een strak latexpakje, met diep uitgesneden decolleté en voorzien van een zweepje, als ‘meesteres in handhaving’ van de betreffende gemeente wordt neergezet. Dat ging de gedaagde centen kosten, want met deze inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer had zij een ‘redelijk belang’ om zich tegen de bewuste openbaarmaking te verzetten. Duizenden euro’s aan immateriële schadevergoeding, mogelijke dwangsommen en natuurlijk de kosten van het geding waren het gevolg. En dan was dit nog maar een voorlopige voorziening.

En hoe zit het nu met madame Obi Wan Kenobi? Wat zijn de omstandigheden van het geval? Heeft een Jedi een persoonlijke levenssfeer? Waarschijnlijk wel, maar dan in ‘a galaxy far far away’. Het gaat niet om de acteur Ewan McGregor zelf. En dan nog, hij is een publiek figuur en het zoeken van publiciteit hoort bij zijn beroep. Je zou de creatie van Hanontwerper ook onder de categorie satire kunnen scharen.  Bovendien is er altijd nog het sterke belang van de vrijheid van meningsuiting. Kortom, het zal wel loslopen met de claims van Obi, ook al is The Force met hem.

De (digitale) openbaarheid
Maar of je een bestaande foto op deze manier mag ‘aantasten’ en vervolgens publiceren is een heel andere vraag. De Witte Raaf komt er (hopelijk) wel mee weg, vanwege het informerende en vooral waarschuwende karakter van dit bericht in een juridische context, waarbij de afbeelding als illustratie geldt. Dus nogmaals: Blijf uitkijken met dit soort creatieve acties in de (digitale) openbaarheid. En bent u er niet zeker van of iets wel of niet is toegestaan, neem dan gerust contact op met de juristen van De Witte Raaf.

LJN: BZ8653, BK1859.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*