Rechtsbijstand. Wat is wijsheid?

UiltjeOndernemen van stappen
Het is een alledaags gegeven dat mensen in een werk- of privé sfeer plotseling te maken kunnen krijgen met een juridische kwestie. Dan ontstaat de behoefte aan gedegen juridisch advies of zelfs de noodzaak tot een juridisch verantwoorde oplossing. Daarbij heerst de opvatting dat het ‘ondernemen van stappen’ en het aangaan van een ingewikkeld en vooral duur juridisch traject onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Rechtsbijstand
Voor bepaalde problemen kan een rechtsbijstandsverzekeraar een oplossing bieden. In de praktijk merken wij echter vaak dat zo’n beroep op de rechtsbijstandsverzekering ofwel is ingegeven door automatisme (‘ik betaal er toch voor’), ofwel door een gebrek aan beter (‘waar moet ik anders heen en een advocaat is me te duur’)

Zwaar weer
Een voorbeeld van dat laatste is flexwerker Angela. Samen met een collega is zij al geruime tijd in onderhandeling met hun beider werkgever over het behoud van hun aanstelling in verband met economisch ‘zwaar weer’ voor het bedrijf. De insteek (en drukmiddel) van de werkgever is simpel: Of er gaat iemand uit, of jullie gaan allebei minder werken. En dat terwijl anderen binnen het bedrijf juist een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangeboden krijgen. Dat wringt!

Resultaat
De collega van Angela kan gebruik maken van een senior arbeidsjurist uit haar eigen netwerk. Dat werkt goed. Angela heeft deze luxe niet en maakt gebruik van haar rechtsbijstandsverzekering. Nu zij ruim een maand verder is zonder veel resultaat, lucht zij haar hart bij de Witte Raaf. Puntsgewijs is haar verhaal als volgt:

  • de jurist die haar zaak behandeld is slecht bereikbaar
  • hij leest de stukken onzorgvuldig, waardoor hij dingen over het hoofd ziet, soms dingen waarmee hij Angela echt benadeeld.
  • vervolgens gaat deze jurist op vakantie en zijn vervanger is niet bekend met het dossier van Angela, terwijl in deze vakantieperiode een paar belangrijke versies van de concept overeenkomst heen en weer gaan.
  • Angela krijgt het gevoel dat zodra de zaak te lang gaat duren (te duur wordt?) de jurist niet meer op haar reageert en nog minder tijd en aandacht voor haar heeft.

Voortvarend
Dat pakt de Witte Raaf anders aan! Het uur waarin Angela haar verhaal heeft kunnen doen is uiteraard (ook bij ons) kosteloos. Na een analyse van alle aspecten van haar zaak gaan wij meteen aan de slag; betrokken en voortvarend, want er is (zeker in dit geval) geen tijd meer te verliezen. De baan van Angela staat immers op het spel!

In onze komende blogs kunt u lezen dat een beroep op rechtsbijstand, het juridisch loket, maar ook de advocatuur in veel situaties niet lijdt tot het gewenste resultaat. Volg ons en blijf op de hoogte!

Een gedachte op “Rechtsbijstand. Wat is wijsheid?

  1. Ik vind je blogs leuk om te lezen. Heel bijzonder om zo het werk van een jurist van dichtbij mee te maken. Ik kijk uit naar de volgende bolgs.

    Groet Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*